184. (Çöplükte biten gülleri koklamayınız!) [Fâideli Bilgiler s.386] Her çömlek, içinde olan şeyi sızdırır. Gülistâna giden, gül koklar. Çöplükte yetişen Ebû Cehl karpuzu, elbet fena koku saçar. Dünyada ve âhirette saadete kavuşmak istiyenler, Ehl-i sünnet âlimlerinin kitâblarını okumalıdır. Bu âlimler, fertlere, âilelere ve cemiyetlere lâzım olan her bilgiyi kitâblarına yazmışlardır. Âlim olan, bu bilgileri arar, bulur. Câhil ve sapık olanlar, bulamaz, yok sanırlar. Ehl-i sünnetten ayrılanların Cehenneme gidecekleri, hadîs-i şerîfte bildirilmiştir. Allahü teâlâ, gençleri, sahte din adamlarının zararlarından, kitâblarından korusun! Âmîn.
185. (Bildiklerine uygun hareket edene, Allahü teâlâ, bilmediklerini bildirir!) [İsbât-ün-nübüvve (İmâm-ı Rabbânî); Hak Sözün Vesîkaları s.292]
186. (Ümmetimden Sıla isminde biri gelir. Onun şefaati ile, çok çok kimseler Cennete girer.) [Menâkıb ve Makamât-i Ahmediyye-i Saîdiyye; İmâm-ı Süyûtî; Hak Sözün Vesîkaları s.303] Mevlânâ Ahmed-i Nâmıkî Câmî ve Halîlullah-ı Bedahşî gibi büyük Velîler, imâm-ı Rabbânînin geleceğini önceden haber vermişlerdi. Resûlullah efendimiz, onun geleceğini müjdelemişti. İmâm-ı Süyûtî (Cem'ul cevâmi') kitabında, bu hadîs-i şerîfi, İbni Mes'ûd Abdürrahman ibni Yezîdden, O da Hazret-i Câbirden rivayet ederek bildiriyor. (Sıla), birleştirici demektir. Tasavvufu fıkh bilgileri ile birleştirdiği için bu ism, İmâm-ı Rabbânîye verildi. Zemânın âlimleri, Ona bu ism ile hitâb eylediler. Kendisi de, oğlu Muhammed Mâsuma yazdığı bir mektûbda, (Beni iki derya arasında sıla yapan Rabbime hamd ederim) diye buyurmaktadır.
|