ALTIN HALKA - 9 - 3 Yazdır E-posta
Abdülhâlık Goncdüvânî hazretlerinin "kuddise sirruh" âhıret âlemine göç etmesi yaklaşmıştı. Kendisine bağlı talebelerinin terbiyesini Ahmed Sıddîk, Evliyâ Kebir, Şeyh Süleymân Germinî ve Ârif-i Rivegerî adlarındaki dört büyük halîfesine bıraktı. Onlara nasîhatlerde bulundu. 575 [m. 1180] yılında Goncdüvânda vefât etti.
 
Abdülhâlik Goncdüvânî hazretleri, âlim, fâdıl, kerâmet ve makâmat sahibi idi.
 
Abdülhâlık Goncdüvânî hazretlerinin manevî oğulları şeyh Evliyâ-i Kebîre yaptığı nasîhatlerinden her biri, bütün Müslümânlar için birer kıymetli inci değerinde düstûrlardır. Bir tânesi şöyledir:
 
Yavrum! Sana ilim tahsîli ile edep öğrenmeyi tavsiye ederim. Hemen her zamân Allahü teâlâ’nın huzûrunda olduğunu bil ve dikkat et. Geçtiğimiz asırlardaki büyük âlimlerin ve velîlerin izini bırakma. Resûlullah efendimizin “sallallahü aleyhi ve sellem” sünnetine [yoluna] uygun davran. O sünnetin hakîkî uygulayıcısı olan Eshâb-ı  kirâm’ın "aleyhimürridvân" davranışını da gözünden ırak etme. Fıkıh ve hadîs-i şerîf öğren. Câhil tarîkatçilerden sakın. Şöhret peşinde koşma. Çünkü, şöhrette âfet vardır ve tehlikelidir. Hemen her hâlinle insanlardan biri gibi yaşa. Namâzını her zamân cemâ’at ile kılmaya gayret et. Bid'at sahibi sapıklar ile ve dünyâya düşkün kimselerle arkadaşlık etme. Kâdîlik ve müftîlik gibi övülen bir makâm da olsa herhangi bir makâma meyl etme. Din dışı hareketleri ile meşhûr, sözünü bilmeyen bayağı kimselerle de arkadaşlık etme. Az konuş, az ye, az uyu. Oturmak için dahâ çok ıssız yerleri tercîh et. Helâl yemeye çok gayret eyle. Şüpheli şeyleri terk et. Çok kere dünyâlık isteği sana ağır basar. Ağır basan bu talep için yola düşersen, dînin elden gider. Çok gülme. Kahkaha ile gülmek kalbi öldürür. Kimseyi hakîr görme. Kimse ile münâkaşa etme. Kimseden bir şey isteme. Hiç kimseye sana hizmet etmesi için emir verme. Tasavvuf büyüklerine dil uzatma. Onları inkâr eden felâkete düşer. Gözlerin yaşlı, amelin temiz olsun. Yenisinin gereği olmadığı zamânlarda eski elbise giy. Sermâyen fıkıh, din bilgisi ve evin mescit olsun.

 
< Önceki   Sonraki >