ALTIN HALKA - 18 - 6 Yazdır E-posta
(Reşehât) kitabının müellifi şöyle anlatmıştır: “Bu fakîr, Ubeydüllah-i Ahrâr hazretlerinin "kuddise sirruh" gece-gündüz hizmetinde iken, hiç esnediklerini görmedim. Öksürük veyâ benzeri sebeplerle ağızlarından bir şey çıkardığına şâhit olmadım. Sümkürdüklerini de görmedim. İnsanlar arasında veyâ yalnızken, bir defa bile bağdaş kurarak oturduklarını görmedim.”
 
Otuz beş yıl hizmetinde bulunan Mevlâ’nâ Ebû Sa’îd de şöyle anlatmıştır: Ubeydüllah-i Ahrâr hazretlerinin "kuddise sirruh" üzüm, elma, ayva ve benzeri meyveleri yerken, kabuklarını ağzından çıkardığını hiç görmedim. Sümkürdüklerine ve tükürdüklerine de şâhit olmadım. Bazen nezle ve grip olurdu. Bu hâllerinde bile tiksinti verecek bir davranışta bulunmazdı. Hiçbir uzvunda uygunsuz bir hâl, görenlere tiksinti ve râhatsızlık verecek bir davranışı görülmemiştir. Yalnız iken de, başkaları ile bir arada iken de, dâimâ edep ve güzel muâmele ile hareket ederdi.
 
Seyyid Abdülkâdir Meşhedî, Sultân Ebû Sa’îd Mirzâ zamânında, Ubeydüllah-i Ahrâr hazretlerinin sohbetinde bulunmak üzere Semerkanda gitti ve onun sohbetiyle şereflendi. Şöyle anlatmıştır: ”Yatsı namâzını kıldıktan sonra, bana; “Seyyid Abdülkâdir bizim misâfirimizdir. Bu geceyi bizimle birlikte ihyâ etmeyi istiyor. Biz bazı dostlarla oturmak isteriz. Sen gençsin, istirâhat et,” buyurdu. Bunun üzerine; “Eğer izin verirseniz, sizinle berâber olayım,” dedim. Sonra; “Eğer kendinde oturmağa güç bulursan olur,” buyurdu. Ben de üç kişi ile birlikte o sohbet meclisinde bulundum. O gece sabâha kadar, Ubeydüllah-i Ahrâr hazretlerinin hâllerini gördüm. Devâmlı iki diz üstünde, tevâzu’ ile oturdu. Dizlerini hiç değiştirmedi. Hep hareketsiz oturdu. Hiçbir uzvunu oynatmadı. Teheccüde kalktı. Namâzdan sonra yine aynı şekilde, sabâh namâzı vaktine kadar vakar ile oturdu. Hiç hareket etmedi. Ben genç olmama rağmen, her saatte bir dizimi değiştirdim. Uyumamak için kendimi zor tuttum. Sonra sabâh namâzını kılmak üzere kalktılar. Yatsı namâzı abdesti ile sabâh namâzını kıldılar.”

 
< Önceki   Sonraki >