İki salih müslüman birisi hakkında iyiliğine şahitlik yapsa, Allahü teala onu afveder ... Yazdır E-posta
      İki salih müslüman birisi hakkında iyiliğine şahitlik yapsa Allahü teala onu afveder ve cennete koyar.
 
        Bir gün Peygamber efendimiz ‘aleyhisselatü vesselam’  otururlarken, eshab-ı kiram, bir zattan bahsetmişler. Demişler ki; Ya Resulallah, bu zatın çok güzel  huyu var, çok iyi bir insan, çok hayırsever,...velhasıl çok meth-ü sena etmişler. Peygamber efendimiz sallallahü aleyhi vesellem mübarek başlarını önlerine eğip, "vacip oldu" buyurmuşlar. Biraz sonra başkaları gelip, başka bir zattan bahsetmişler. Ya Resulallah, bu zat çok zulm ediyor, çok sıkıntı veriyor, kan kusturuyor...demişler.  Peygamber efendimiz yine mübarek başlarını önlerine eğip  "vacip oldu" buyurmuşlar.  Eshab-ı kiramdan biz zat; anlayamadık efendim, ikisine de vacib oldu buyurdunuz ama, ne vacib oldu diyor. Resulullah efendimiz sallallahü aleyhi vesellem buyurmuşlar ki; "Dinimizde şahitlik çok mühimdir. Siz ilk zat hakkında iyi şahitlikte bulundunuz. Cenabı Hak’ta kabul etti ve cennetlik oldu. İkincisinde anlattığınız kişinin kötülüğüne şahit oldunuz. Allahü teala şahitliğinizi kabul etti ve cehennem vacip oldu". İyi ahlaklı olmağa ve iyi geçinmeye çalışmak lazım ki, insanlarda hakkımızda iyi şahitlik yapsınlar.
      Peygamber efendimiz sallallahü aleyhi vesellem buyuruyorlar ki; "iki salih müslüman birisi hakkında iyiliğine şahitlik yapsa Allahü teala onu afveder ve cennete koyar".
 
      Büyükler buyuruyorlar ki; Dine ait bir meseleyi öğretmek veya öğretmeye sebep olmak yüz ömre sevabından daha fazladır. Ehli sünnet itikadını anlatan bir kitabı (mesela Tam İlmihal Seadeti Ebediyye kitabını) alıp başkalarına vermek çok kıymetli bir işdir. Kitab okurkende çok dikkat etmeliyiz. Kitabın içindekilerden daha çok yazarı mühimdir. Kalbden çıkanlar kalblere tesir eder. İtikadı bozuk olan insanların yazdığı kitabları okuyanlar, yazarından etkilenip itikadı bozulabilir. Büyükler, pis borudan şifa gelmez buyuruyorlar, vücudumuzun gıdasını almakta dikkat ettiğimiz gibi ruhumuzun gıdasını almaktada dikkat etmeliyiz, hatta daha çok dikkatli olmalıyız. Ruhun gıdası ilimdir, dindir, ibadetlerdir.  Bedene bozuk gıda alan ölür, fakat ruha bozuk gıda alan imanını kaybeder. Yemeğin nasılki temiz olmasına dikkat ediyorsak, okuyacağımız kitabıda iyi seçmeliyiz. Yazan, yazdığından önemlidir.
 
         Çok mühim üç haslet:     
         Mübarek zâtlar herzaman muvaffak olmuşlar. Çünki kendilerinde üç mühim haslet vardır. Bu üç hasletden dolayı herzaman muvaffak olmuşlardır. Birincisi; Hiçkimseyi kötülemezler, şikayet etmezler. Hiçbir zaman kalblerinde başkalarına karşı kötülük duygusu bulunmaz, hücrelerinde kötülük duygusu yoktur. Zaten kötülük yapamazlar. İkincisi; Onlarda anlaşılamaz bir sabır vardır. Hadis-i şerif de buyuruldu ki; Sabretmek, ferahlamanın anahtarıdır. Üçüncüsü ise; Güleryüz- tatlıdildir. Bir zamanlar savaş aleti ok idi. Ondan sonra kılıçlar çıktı. Daha sonra tüfekler toplar çıktı. Atom bombası yapıldı. Bunlar insanların başarılı olmak için kullandıkları aletlerdir. Fakat şimdi başarılı olmak için bunlara lüzum kalmadı. Atom bombasının yerini, tatlı dil güler yüz aldı.
        Bir başka büyük zât muvaffak olmanın üç sebebini anlatırken buyuruyorki;   Birincisi; Hocasını çok sever, herzaman hocasından bahseder, her zaman hocasına itaat ederler. İtaat arttıkça sevginin gerçeği artar. Sevginin gerçeği arttıkça itaat artar. Ve en sonunda sevenle sevilen bir kişi olur.  İkincisi; Zamanını en iyi şekilde kullanırlar. Onların defterinde "sonra" kelimesi yoktur, helekel müsevvifun hadis-i şerifine tam uyarlar. Üçüncüsü; çok vefakardırlar. Elli sene önce çay veren birisini dahi unutmayıp rahmetle anarlar.
        Büyükler buyuruyorlar ki; Sevgi itaattir, kim Allahü tealanın emirlerine ne kadar çok itaat ediyorsa, o kadar çok seviyor demektir. Kim Resulullah efendimizin emirlerine çok uyuyorsa resulullah efendimizi o kadar seviyordur. Kim ne kadar hocasının emirlerine itaat ediyorsa o kadar hocasını seviyordur. Mübarek olsun.
     
      Allahü tealaya emanet olunuz efendim.
 
       Huzurpınarı ailesinin muhterem üyelerinin, Cuma gününü tebrik ederiz,
  müstecâb dualarınızı istirham ederiz efendim.

        ali zeki osmanağaoğlu

 
< Önceki   Sonraki >