ALTIN HALKA - 3 - 5 Yazdır E-posta
İmâm-ı Buhârî "rahmetullahi aleyh", Kâsım bin Muhammed’in "kuddise sirruh", “Bülûğa erdiğimiz günden beri, vitr namâzının hep üç rek’at kılındığını gördük” dediğini nakil ediyor.
 
Kâsım bin Muhammed "kuddise sirruh", şöyle bildiriyor:
(Bir gün halam Hazret-i Âişe-i Sıddîk’anın "radıyallahü anha" yanına vardım. Ona; “Ey Ana! Bana Peygamber efendimizin "aleyhissalâtü vesselâm" türbesini aç!” dedim. Bunun üzerine bana Hücre-i Se’âdeti açtı. Üç kabir gördüm. Yerden çok yüksek olmayıp, yer ile berâber de değildiler. Üzerlerine kızılca Batha taşcağızları dökülmüştü. Peygamber efendimizin şerefli kabri hepsinden ilerdeydi. Hazret-i Sıddîkın başı, Fahr-i kâinat hazretlerinin mübârek sırtı hizâsında, Hazret-i Ömer’in başı da Resûlullah efendimizin ayağı hizâsındaydı.)
 
Yine Kâsım bin Muhammed "kuddise sirruh" anlatıyor:
Âdetim üzere yine bir gün sabâh namâzını kıldıktan sonra, halam Hazret-i Âişeyi ziyârete gittim. O kuşluk namâzını kılıyor ve namâzında: “Allah lütuf edip bizi kavurucu azâptan korudu,” âyet-i kerîmesini okuyor, ağlıyor ve durmadan tekrâr ediyordu. Beklemekten usandım. O bitirmedi. Ben de beklemeyip, bırakarak çarşıya çıktım. Kendi kendime: “İşimi bitireyim, sonra ziyâretine giderim” dedim. İşimi bitirip döndüğümde, yine aynı hâlde âyet-i kerîmeyi tekrâr ederek ağlamakta olduğunu gördüm.
 
Kâsım bin Muhammed hazretleri, Mekke ile Medîne arasında Kudeyd denilen yerde, 106 [m. 725] senesinde vefât etti. Vefâtından önce gözleri görmez olmuştu. Öleceğini anlayınca oğluna; Beni üzerimde bulunanlarla kefenleyin, dedi. O sırada üzerinde gömlek, peştamal ve cüppe vardı. Oğlu; babacığım, bunu iki katına çıkarsak olmaz mı? diye sorduğunda, dedem Ebû Bekr de böyle üç parça bir kefene sarılmıştı. Bizim için ölçü onlardır. Bu kadarı kâfi, sonra dirilerin yeni giyeceklere ölülerden dahâ çok ihtiyâcı var, buyurdu.
 
Buyurdular ki:
Bizden önce yaşayan büyüklerimiz, başa gelen musîbetleri güzellikle karşılamayı, kendilerine verilen nimetleri de, aşağı gönüllülük ederek karşılamayı severlerdi.

 
< Önceki   Sonraki >