ALTIN HALKA - 2 - 9 - Selmân-ı Fârisî Hazretleri "radıyallahu anh" Yazdır E-posta
Selmân-ı  Fârisî “radıyallahü anh“ hazretleri buyurdular ki;
 
Bir zenginle arkadaş olduğun zamân, onun yanında dereceni düşürmek istemiyorsan, kendisinden bir şey isteme. Çünkü istemek, insanoğlunun yüzünde siyâh bir lekedir. Verileni ret eden kimse ise, verenin gözünde büyük ve ona karşı makâmını korumuş olur. Farzları tâm yapmadığı hâlde, nâfilelerle derecesini yükseltmeye çalışan kimsenin hâli, sermâyesi elinden çıktığı (iflâs ettiği) hâlde, kâr peşinde koşan bir tüccârın hâline benzer.
 
Müminin ölüm zamânında alnının terlemesi, gözleri yaşarıp, burun deliklerinin kabarması, Allahü teâlâ’nın rahmetine nâil olduğunun alâmetidir.
 
Namâz bir ölçektir. Kim dolu dolu ölçer, onu hakkıyla kılarsa, büyük ecr ve mükâfâta kavuşur. Kim ki, eksik ölçerse [âdâbına uygun kılmazsa] Allahü teâlâ’nın buyurduğu Veyli [Cehennemi] hâtırlasın.
 
Kendisine hakâret edip, kötü sözler söyleyen birisine, Eğer ahrette günâhlarım ağır, sevâplarım hafîf gelirse; senin söylediğinden çok dahâ kötüyüm. Yok günâhlarım hafîf, sevâplarım ağır gelirse; senin sözlerinin bana bir zararı olmaz, diye cevab verdi. Eline geçmediği hâlde geçmiş gibi nimetlere şükür edip râzı olan, eline geçmiş hükmündedir, buyurdu.
 
Dünyâda Allah için tevâzu’ ediniz. Dünyâda tevâzu’ sahibi olanları Allahü teâlâ kıyâmet günü yüceltir. Cehennemin zulmeti ve azâbı, dünyâda iken insanların kendilerine ve başkalarına yaptıkları zulümdür.
 
Kendisine niçin güzel elbise giymiyorsun diyenlere, buyurdu ki: Kölenin iyi ve güzel elbise ile ne münâsebeti olabilir. Âzât olduğu (Cehennemden kurtulduğu) zamân, hiç eskimeyen ve çok güzel elbiseler kendisine giydirilecektir.
 
Sa’d “radıyallahü anh” hazretlerine nasihatinde, bir şeyi yapmaya niyet ettiğin zamân, niyetinde ve azminde Allahü teâlâ’dan kork. Harâm ve günâh olan bir şeye azmetme, buyurdu.
 
Selmân-ı  Fârisî “radıyallahü anh”, ölüm döşeğinde yattığı vakit ağladı. Sebebini soranlara, Dünyâdan ayrıldığım için ağlamıyorum. Ancak, Resûl-i Ekrem “sallallahü aleyhi ve sellem”, (Dünyâdan ayrılırken sermâyeniz bir yolcunun yol azığından fazla olmasın), buyurmuştu. İşte buna ağlıyorum, dedi. Hâlbuki öldüğü vakit bıraktığı malın kıymeti on dirhem civârında idi.

 
< Önceki   Sonraki >